SEA-PLM 2019: Discussing new evidence on learning Policy Roundtable: Girls’ and boys’ learning (Virtual)




 

Documents to download

Concept Note

CONTEXT

As Southeast Asian countries continue to respond to the demands of education during the COVID-19 pandemic crisis and plan sustainable system and school level policies and practices for addressing the learning crisis, it is more critical than ever for policymakers to understand the inequities in learning that were driving the learning crisis before the pandemic and reflect on new evidence to improve future.

UNICEF Regional Office for East Asia and Pacific (UNICEF EAPRO), Southeast Asian Ministers of Education Organization (SEAMEO) and UN Girls Education Initiative (UNGEI) are pleased to invite SEA-PLM member countries and honorary member countries to participate in a rich policy roundtable discussion on girls’ and boys’ learning in Southeast Asia across basic education. This discussion will bring together Southeast Asian countries as part of their participation and contribution to the SEA-PLM programme to learn about new evidence from SEA-PLM 2019 around the learning trends of girls and boys, reflect on the policy implications with experts and share and exchange on country experiences around improving equity in learning for girls and boys.

As part of discussion, the SEA-PLM Secretariat will launch the first SEA-PLM 2019 regional secondary analysis report - SEA-PLM 2019 latest evidence in basic education: Boys’ and girls’ learning in 6 Southeast Asian countries. The report delves deeper into the SEA-PLM data to look at important patterns and inequities between girls’ and boys’ learning. It uses quantitative methods to examine learning and context disparities between boys and girls, and their differential effects in the participating countries. It examines the differences between: Low-performing and high-performing students, socioeconomic background and school location and school experiences, attitudes towards school and household responsibilities.


MEETING PLATFORM

The meeting platform will be via Zoom for invited participants.


TARGET PARTICIPANTS
  • SEA-PLM member countries and honorary member countries
  • SEAMEO Centers

PROVISIONAL PROGRAMME

Time Duration Activities
9.30-9.35 5 min Welcome Remarks
  • Dr Ethel Agnes Pascua Valenzuela, Director, SEAMEO Secretariat
9.35-9.50 15 min Overview of New SEA-PLM Evidence: Girls’ and Boys’ Learning
  • Mr Antoine Marivin, SEA-PLM Manager, UNICEF EAPRO
9.50-10.05 15 min Panel 1: Expert Commentary on findings from Secondary Analysis
  • Korea Institute for Curriculum and Evaluation (KICE)
  • Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)
  • United Nations Girls’ Education Initiative (UNGEI)
Moderated by: Ms Anti Rismayanti, Learning Innovation and Information Specialist, SEAMEO Secretariat
10.05-10.30 25 min
Panel 2: SEA-PLM Country Reflections (5 minutes/ presentation)
  • Cambodia
  • Lao PDR
  • Malaysia
  • Philippines
  • Vietnam
Moderated by: Dr Orawan Sriboonruang, Research Evaluation and Assessment Specialist, SEAMEO Secretariat
10.30-10.45 15 min Plenary Discussion 1
Chair: Ms Erin Tanner, Education Specialist, UNICEF EAPRO
10.45-10.50 5 min Coffee Break
10.50-11.15 25 min Panel 3: Country experience in developing gender policies
(5 minutes/ presentation)
  • Brunei Darussalam
  • Indonesia
  • Singapore
  • Thailand
  • Timor Leste
Moderated by: Ms Rhea Christina Rabin, Policy and Planning Specialist, SEAMEO Secretariat
11.15-11.30 15 min Plenary Discussion 2
Chair: Ms Erin Tanner, Education Specialist, UNICEF EAPRO
11.30-11.35 5 min Closing remarks
  • UNICEF East Asia and Pacific Regional Office (UNICEF EAPRO)


CONTACT

Ms Jolin Nguyen
Project Officer
SEAMEO Secretariat
email: jolin@seameo.org